Kaivon katos

Ihan rakentamisen alusta alkaen on ollut tarkoitus tehdä kaivolle katos, johon saataisiin kaikki kaivolla olevat vesiletkut siististi koteloitua. Kaivoin ympäristössä on ollut vaarallista kävellä, kun maa on risteillyt vesiputkea, -letkua ja sähköjohtoa. Kaivolta vesi on jakotukin avulla jaettu pihalle eri pisteisiin ja jakotukkikin oli tietenkin maassa kaivon vieressä tukkimassa kulkuväylää.

Tässä katoksen rakentaminen on vasta aloitettu, joten saa pientä käsitystä siitä johtojen ja putkien määrästä, joka kaivon ympärillä on aina ollut.

Iso osa kaivoon käytetystä rakennustavarasta löytyi valmiina. Puutavaravarastosta löytyi sopiva palkin pätkä, jonka pyöristämällä päästiin tekemään letkukela. Pihalla olleesta letkukärrystä katsoimme, millaisilla tarvikkeilla vesi siirtyy letkukärryyn ja otimme muutenkin rakenteesta mallia.

Tallista löytyivät tarvikkeet vesiliitäntää varten. Osat ovat ruostumatonta terästä ja kromattua kuparia.

Veivin puolen laakerointiin käytettiin puretusta kylmälaitteesta talteen otettu kylmäkompressorin kiertokanki. Meillä säilytetään kaikki purkutarvikkeet, mitkä mahdollisesti käyvät tuleviin projekteihin 😀

Katos valmiina. Vielä pitäisi kaivosta tuleva pääsyöttöputki siirtää samalle sivulle muiden letkujen kanssa ja sähköjohdot kaivaa maahan, niin kulku muuttuu turvallisemmaksi. Itse en ole tyytyväinen kaivon katon mittasuhteisiin, olisin halunnut leveämmät räystäät ja kapeammat pellit. Mutta kuten kuvasta näkyy, kaivon ympärillä ei ole liikaa kulkutilaa ja piti myös miettiä ympäristön turvallisuutta. Itse, perheen lyhyimpänä aikuisena, olisin mahtunut hyvin kulkemaan leveämpienkin räystäiden alta, mutta nyt mitoitus on tehty korkeammaksi kuin pisin lapsemme. Kuvan ottamisen jälkeen letkukelakin on säädetty siten, että vesiliitäntä on kelan alareunassa, ei pistä niin pahasti silmään.

Katos kuvattuna vielä sivustapäin, jotta jakotukki ja letkut näkyvät. Minulle luvattiin letkuille kotelointi, mutta luulen että nikkarin hermot eivät enää riittäneet suunnitteluun ja väkästelyyn, joten lopputulos ei ole ihan sitä mitä ajattelin. Pääasia kuitenkin, että käytettävyys on huomattavan paljon parempi kuin aiemmin. Jos saamme ensi kesän aikana pihan laatoitettua, on samalla tarkoitus laatoittaa kaivon ympärys.

Jätä kommentti